Amarantus, czyli pseudo zboże bez glutenu
Produkty

Amarantus, czyli pseudo zboże bez glutenu

Amarantus, czyli pseudo zboże bez glutenu

Amarantus, zwany również szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin naszej Ziemi. Można go spotkać pod postacią ziarna, mąki oraz poppingu czyli prażonego ziarna.

Amarantus, czyli pseudo zboże bez glutenu
Jogurt z jagodami i amarantusem (popping)

Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego mogą go używać osoby chorujące na celiakię. Jest za to źródłem takich składników mineralnych jak: żelazo, białko, wapń, fosfor, magnez i potas. Amarantus zawiera również witaminy z grupy B a także antyoksydanty (witaminy A, C i E).

Nasiona amarantusa zawierają dwa razy więcej błonnika niż otręby owsiane.

100 g nasion to ponad połowa zalecanej dawki dziennej żelaza i 30% dziennego zapotrzebowania na wapń, dlatego zaleca się go stosować podczas anemii a także kobietom w ciąży i dzieciom.

W amarantusie można znaleźć spore ilości skwalenu, czyli związku hamującego starzenie się komórek. Polecany chorującym na miażdżycę, cukrzycę i hiperlipidemię.

Ilość magnezu w amarantusie przewyższa tą w czekoladzie, dlatego podczas stresujących momentów lepiej zjeść ciastko z amarantusem niż czekoladę :)

Obniża cholesterol, hamuje rozwój wrzodów żołądka, zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *