Domowe drożdżówki – słodka przekąska
Deser

Domowe drożdżówki – słodka przekąska

Domowe drożdżówki, czyli słodkości pod kontrolą :)

Domowe drożdżówki to słodka przekąska, którą możemy spakować Dziecku do szkoły, poczęstować gości w domu. Zarówno tych malutkich jak i całkiem dużych :) Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a są pyszne i wychodzi ich cała masa :)

Przepis na domowe drożdżówki „ściągnęłam” od Mamy Buubkowej :)

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
4 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży (połowa kostka świeżych – roztopić w ciepłym mleku)
szczypta soli
8 łyżek oleju
dżem/konfitura

Przygotowanie:
Do wyrabiania ciast korzystam z maszyny :) Wrzucam wszystkie składniki począwszy od „mokrych” po suche do formy. Należy pamiętać, żeby drożdże nie zmieszały się z cukrem i solę. Ja zawsze „rozdzielam” je mąką :). Nastawiam odpowiedni program, który ciasto mi wymiesza, zostawi do wyrośnięcia i czekam :)
Jeśli ktoś będzie wyrabiał ciasto ręcznie, musi tak samo wymieszać wszystkie składniki, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Domowe drożdżówki

 

Domowe drożdżówki
Domowe drożdżówki

Gotowe ciasto rozwałkowuję na desce/stole. Na stół oczywiście wysypuję mąki tyle ile potrzeba, by ciasto nam się nie przyklejało. Wałkujemy tak aby uzyskać prostokąt :) Na ciasto rozsmarowujemy dżem/konfiturę bądź coś innego – dowolnego, co tylko chcemy :) Zwijamy w roladkę i kroimy.

Domowe drożdżowki

Domowe drożdżówki

Układamy ciasto na blasze i pach do piekarnika :)

Domowe drozdzowki

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg – może być 180 stopni) i pieczemy ok 12-15 minut. Jeśli drożdżówki szybciej zaczną robić się zbyt ciemne, wyłączamy piekarnik od razu! :)

Domowe drożdżówki

Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *