Dynia, warzywo po 5. miesiącu
Dynie różnią się między sobą kolorem, kształtem i rozmiarem co nie powinno dziwić, gdyż na świecie istnieje mniej więcej ich 120 rodzajów i aż 800 gatunków. Największe dynie potrafią osiągnąć wagę do 200 kg. Oczywiście w sklepach czy warzywniakach możemy kupić znacznie mniejsze wagowo dynie, natomiast ich miniaturki będą stanowić piękną ozdobę kuchni czy salonu w okresie jesiennym.
Dynie uprawiane są na całym świecie i mają różne zastosowanie w kuchni. Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik zup, deserów i ciast. Pestki dyni są natomiast zdrową przekąską i ciekawym dodatkiem do wypieków.
W odpowiednich warunkach takich jak temperatura poniżej 15 stopni, ciemniejsze i przewiewne pomieszczenie, dynię można przechowywać nawet do pół roku.
Dynia, warzywo po 5. miesiącu
Właściwości dyni
Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu (należy zwrócić uwagę w jakich ilościach Dziecko spożywa morele, marchew i dynię gdyż nadmiar beta-karotenu może być szkodliwy).
Organizm z łatwością trawi dynię, a ta rzadko wywołuje uczulenie, dlatego jest bardzo dobrym produktem w diecie niemowląt.
Pestki dyni zawierają bardzo dużo fosforu, żelaza, potasu, magnezu i cynku, a także tokoferolu (witamina E = witamina płodności).
W medycynie ludowej pestki dyni stosowane były jako lekarstwo na pasożyty.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 26 kcal
• Białko – 1,0 g
• Węglowodany – 6,5 g
• Tłuszcz – 0,1 g
One thought on “Dynia, warzywo po 5. miesiącu”