Pieczona dynia
Dla Rodziców, Obiad

Pieczona dynia

Pieczona dynia jako dodatek do deserów, dań.

Pieczona dynia może być propozycją obiadku dla Niemowlaka, a także składnikiem syropu korzenno-dyniowego.

Pieczona dynia

Przygotowanie:
Należy usunąć pestki, a samą dynię hokkaido pokroić wraz ze skórką na niewielkie kawałki.
Dynię ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego uprzednio do 180 stopni, piekarnika. Piec ok 35 minut (aż widelec bez problemu przebije warzywo). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

Zeskrobać łyżką miąższ i zmiksować go na gładką papkę. Skórkę można wykorzystać do jakiegoś dania – jest ona jadalna. Uzyskane puree można zamrozić.

One thought on “Pieczona dynia

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *