Syrop korzenno-dyniowy
Dla Rodziców

Syrop korzenno-dyniowy

Syrop korzenno-dyniowy

Kto ma ochotę na aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym? :) Poniżej znajdziecie przepis na taki syrop a to już spory krok do wypicia pysznej kawki :)

Syrop korzenno-dyniowy

Składniki:

1/2 szklanki wody
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
1/4 szklanki purée z upieczonej dyni

Przygotowanie:
W garnuszku zagotować wodę z przyprawami: imbirem, cynamonem, wanilią oraz gałką muszkatołową. Gotować przez 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawić na 15 minut.

Przez sitko wyłożone gazą przecedzić górną część syropu, fusów nie. Docisnąć porządnie, aby na gaziku zostały tylko przyprawy. W przypadku zbyt mocnego zgęstnienia syropu należy go przed przelaniem przez sito rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Do uzyskanego, klarownego syropu dodać mleko skondensowane i mieszać aż się ono rozpuści. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można podgrzać. Na koniec dodajemy puree z pieczonej dyni i mieszamy (lub blendujemy).

Tak powstały syrop można jeszcze dosłodzić. Przechowywać w lodówce.

One thought on “Syrop korzenno-dyniowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *